Home / BiH / Objavljena visina plate Valentina Inzka: Ovo je zaista nevjerovatna cifra

Objavljena visina plate Valentina Inzka: Ovo je zaista nevjerovatna cifra

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je čovjek s jednom od najvećih mjesečnih plata ne samo u Bosni i Hercegovini već i u okolnim zemljama. Ovaj diplomata može se pohvaliti nevjerovatnim iznosima koji mu svaki mjesec liježu na račun.

Iako je uvijek bilo tračeva koji su u Inzkov džep stavljali pozamašne svote novca, odnedavno je poznato koliko tačno on zarađuje. Vjerovali ili ne, to je iznos od čak 24.000 eura na mjesečnoj bazi. Skoro 50.000 maraka za nerad! Potpuno nezamislivo..

Znate li koliko je to penzija i prosječnih plaća? Da se okrene svijet, nevjerovatno. Ali ono što ljudi uglavnom ne znaju je da BiH ne plaća taj iznos već sredstva za financiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za provedbu mira.

Proračun OHR-a za 2016/2017. godinu iznosi 5.999 milijuna eura. Pregled doprinosa pojedinih zemalja u proračunu OHR-a je sljedeći: EU 54,37%, SAD 22%, Japan 10%, Rusija 1,2%, Kanada 3,03%, OIC 2,5%, ostali: 6,9%.

Šta vi mislite, zaslužuje li Inzko tako veliki iznos za svoj rad, za trpljenje uvreda Dodika i Dodikovih? A bonske ovlasti? A čelična palica. Nije on taj rang. Možda je vrijeme da konačno ode.

Inzko je rođen 22. maja 1949. godine u Klagenfurtu. Oženjen je Bernardom Fink, mezzosopranisticom i otac dvoje djece, Simona i Valentine.

U Suetschachu, Rosental od 1955. do 1959. završio je dvojezičnu osnovnu školu, a nakon toga i gimnaziju za Slovence u Klagenfurtu.

Od 1967. do 1972. studirao je pravo, srpsko-hrvatski i ruski jezik na Univerzitetu u Grazu, a potom stekao diplomu doktora pravnih nauka. Do 1974. bio je na diplomatskoj akademiji u Beču, a onda dobio posao zamjenika direktora UNDP-a u Ulan Batoru, Mongolija.

  1. obnašao je funkciju zamjenika direktora UNDP-a u Kolombu, Šri Lanka i na toj funkciji ostao do 1980. godine. Godinu poslije stupa na dužnost u Savezno ministarstvo za vanjske poslove u Beču, Politički pododjel, Odjel za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz, a od 1982. do 1986. zaposlen je u Ambasadi Austrije u Beogradu kao ataše za kulturu i štampu.

Valentin Inzko od 1986. bio je predstavnik Austrije u UN-u, kao i predstavnik ove zemlje u Prvoj misiji i zamjenik direktora misije UN-a za razoružanje. Tri godine poslije dobio je posao zamjenika direktora Odjela za štampu i informisanje pri Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Beču.

Od oktobra do decembra 1992. Austrijanac je bio šef misije OSCE-a u Sandžaku, a bio je i osnivač i prvi direktor Austrijskog instituta za kulturu u Pragu.

Do 1999. radio je kao ambasador Austrije u Sarajevu, a nakon toga kao šef Odjela za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Beču. Tu je ostao do 2005. godine.

Check Also

Objavljene informacije o imovini Denisa Bećirovića: Ovo je zaista iznenađenje! Denisove kolege trebale bi se stiditi !

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović jedan je od trenutno najpopularnijih političara u Bosni i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: