Home / Region / Milorad Dodik: Najbolje je da se razgraničimo – Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova…

Milorad Dodik: Najbolje je da se razgraničimo – Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vrijeme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom vijeku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za nas bio katastrofalan vijek.

“Međunarodne okolnosti su se promijenile”, kaže Dodik u Intervjuu Tanjugu.
On napominje da ne misli na promjene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto mijenja, već na činjenici da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj naših sunrodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.

TAKOĐE PROČITAJTE:  Pucao na komšiju: Potekla krv zbog bunara

“Vrijeme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda je prošlo. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: ‘Da, ovdje smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje?’”, uvjeren je predsjednik Srpske i dodaje:
“A ne ovako pocijepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rješenjima, da li Kosovo, da li Republika Srpska, da li vamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo…”.

Ali, ističe Dodik, prvo – razgraničenje.
“Zašto razgraničenje? Zato što svi narodi oko Srba, a Srbi su im donosilac slobode kroz istoriju, pokušavaju da svoju nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici. Od Hrvatske do, evo, Bošnjaka ovdje u Bosni, do Albanaca na Kosovu, pa i Crnogoraca u CG, pa i Makedonaca, koji osporavaju pravo našoj crkvi tamo da egzistira, i mnogo čega drugog”, objašnjava on.
A, ako je već tako, kaže, onda je najbolje da se razgraničimo.
“To ne znači da ćemo mi napraviti bodljikave žice na našim ogradama. Ne, mi samo hoćemo da afirmišemo naše interese. Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori”, tumači Dodik pojam razgraničenja kako ga on vidi.

TAKOĐE PROČITAJTE:  CIA objavila čudan dokument o Titovoj smrti: Jedan čovek dao je misteriozne podatke …

On kaže da zato podržava ideju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali dodaje da se on istovoremeno zalaže i za razgraničenje u Bosni i Hercegovini.
“Republika Srpska treba da nastavi da se bori za svoj pun državni kapacitet. Јa vjerujem u tu ideju, bez obzira na neke koji bi se, možda, sada podsmješljivo nasmijali tome. Јa vjerujem, jer nekako osjećam taj puls naroda ovdje, koji naprosto nije prestao da vjeruje u tu mogućnost i da ono što nas je kao nevrijeme snašlo, kao to nevrijeme treba da prođe i da će doći vrijeme da mi možemo da se pozicioniramo”, kaže Dodik.

TAKOĐE PROČITAJTE:  U nezaustavljivom naletu Armije RBiH Ratko Mladić je panično izjavio : „Braćo Srbi izgibosmo, spasavaj se ko može“

Check Also

Poginuli mladići bili nerazdvojni od djetinjstva

Milan Perić i Dragiša Stanojević poginuli na motociklu na “magistrali smrti”. Nakon što su na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Sadrzaj je zasticen!