Home / Svijet / Njemačka traži radnike raznih struka, plaća i do 3.800 eura

Njemačka traži radnike raznih struka, plaća i do 3.800 eura

U regiji su se pojavili leci s ponudom poslova u Njemačkoj. Traže se varioci, cjevari, monteri, instalateri, bravari, a prema onome što piše na lecima i plakatima, nudi im se sigurno zaposlenje, stalan prihod, često i osiguran smještaj.

Za ljude koji ne znaju kad će dobiti i plaću i hoće li je uopće dobiti, ovakva ponuda je i više no primamljiva.

A s poslom se, kako kažu na brojevima telefona s letaka, može krenuti odmah.

“Radi se u okolici Bremena i Hamburga, a potpisuje se njemački ugovor o radu. Znači sve čisto, njemačko zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Godišnji odmor je prema njemačkom zakonu, minimalno dva i pol dana za svaki mjesec, s time da se preraspodjelom viška radnih sati, što je uobičajeno zbog prekovremenih, u prosjeku dođe na oko četrdeset dana odmora u godini. To je mjesec i pol dana, što nije loše”, kaže sagovornik Novog lista koji je digao slušalicu na broju navedenom na lecima.

TAKOĐE PROČITAJTE:  Trumpove pristalice napale pokrivenu Bosanku jer je protestovala za prava migranata u SAD-u

Kaže i kako poslodavac osigurava smještaj, s time da su po sobama smještena po dva radnika. Plaća se, za primjerice, kvalificiranog zavarivača, kreće između 17 i 19 eura po satu bruto. Mjesečno se odradi oko 200 sati čime se dolazi do plaće oko 3400-3800 eura bruto.

Neto bi to iznosilo oko 2300 eura za one čiji supružnici ne žive u Njemačkoj, te 2600 eura za oni koji žive u Njemačkoj.

Check Also

Češka traži 300.000 radnika: Primaju sve koji dođu na posao

Ne treba iskustvo, mogu i stranci.   U Češkoj je nezaposlenost u augustu stagnirala na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Sadrzaj je zasticen!