Home / Svijet / Velika akcija u Njemačkoj, traže ilegalne radnike

Velika akcija u Njemačkoj, traže ilegalne radnike

Njemačka carina započela je jutros s dvodnevnom akcijom kontrole rada na crno i plaćanja satnica ispod zakonskog minimalca, piše Index.

 

“U akciji učestvuje 6000 službenika, a glavni cilj joj je utvrđivanje broja radnika koji primaju satnicu manju od zakonom propisane satnice od 8,84 eura”, stoji u saopćenju Savezne carinske uprave u Potsdamu.

Kako se dalje navodi, diljem zemlje pojačano će se kontrolisati sektori koji su “posebice podložni” prekršajima u području isplata minimalca, a pritom se navode ugostiteljstvo, građevinarstvo, špedicija, mesoprerađivačka industrija i poduzeća koja pružaju usluge čišćenja objekata.

Istodobno će se provoditi kontrola protiv ilegalnog zapošljavanja.

TAKOĐE PROČITAJTE:  RUSKI ŠPIJUN? Kako je FBI verovao da TITO IMA DVOJNIKA

Prema informacijama ministarstva finansija, država godišnje zbog ilegalnog zapošljavanja gubi prihoda u visini oko milijarde eura. Nadležni ministar Olaf Scholz je obećao povećanje broja radnih mjesta u sektoru kontrole zapošljavanja.

Sadašnjih 6800 u odjelu Financijske kontrole (FKS) u stanju je kontrolisati samo 2,4 posto poduzeća na šta sindikati upozoravaju već godinama.

fokus.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Check Also

UMJESTO VJENČANJA – SAHRANA: Lea (29), majka troje djece, umrla tokom operacije u Turskoj

Foto: Social Tugujući partner majke troje djece iz Velike Britanije koja je preminula nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Sadrzaj je zasticen!