Home / BiH / ANTIBOŠNJAČKI DOGOVOR DODIK-ČOVIĆ ISPOŠTOVAN: ČOVIĆ POBIJEDIO U OPĆINAMA SA SRPSKOM VEĆINOM U FEDERACIJI

ANTIBOŠNJAČKI DOGOVOR DODIK-ČOVIĆ ISPOŠTOVAN: ČOVIĆ POBIJEDIO U OPĆINAMA SA SRPSKOM VEĆINOM U FEDERACIJI

DUPLI ARŠINI: HDZ-u i Čoviću nije problem kad se dogovara da Srbi daju glasove Hrvatima, a jeste ako Bošnjaci, zbog spasa svoje jedine domovine, glasaju za Hrvata

Draganu Čoviću, kandidatu Hrvatske demokratske zajednice za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda, pripao je najveći broj glasova u općinama sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potvrdili su to novi rezultati Centralne izborne komisije ažurirani jutros,a prema kojima je u Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, kandidat HDZ-a osvojio ubjedljivo najveći broj glasova od ponuđenih kandidata za članove Predsjedništva.

TAKOĐE PROČITAJTE:  Maleni heroj – Arslan zbog napada na novim pretragama

Time je ispoštovan predizborni dogovor Dodika i Čovića da Srbi glasaju za hrvatskog kandidata za Predsjedništvo BiH. Čoviću pri tome uopće nije smetalo što je ovaj srpsko-hrvatski dogovor (baš kao nekad u Karadžorđevu između Tuđmana i Miloševića) ponovo rađen direktno na štetu Bošnjaka. I onda još ima obraza da drži moralne pridike.

Tako je u Drvaru u kojem, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi preko 91 posto Srba, Čović dobio 711 glasova (51.41 posto). Poređenja radi, Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, u ovoj općini dobio je podršku 99 birača (7.16 posto).

TAKOĐE PROČITAJTE:  Otkrivena najveca misterija devedesetih Znate li šta je Bakir Izetbegović radio tokom rata u BiH? Iznenadit ce te se kad vidite a ovo je odgovor i jedina istina (FOTO)

Uspješan je Čović bio i u Glamoču, federalnoj općini u kojoj je srpsko stanovništvo također većinsko (43.50 posto prema posljednjem popisu). Lider HDZ-a osvojio je 477 glasova (41.77 posto) dok je Komšiću pripalo 157 glasova (13.75 posto).

Podršku je Čović dobio i od stanovnika općine BosanskoGrahovo. U općini gdje Srbi čine više od 82 posto populacije, Čović je dobio 298 glasova (60.45 posto) dok su lideru DF-a pripala 32 glasa (6.48 posto).

Što se tiče rezultata za Skupštinu Kantona 10 u kojem se ove općine nalaze, najveći broj glasova u Glamoču je dobila Srpska lista kao i u Drvaru, a u Bosanskom Grahovu – Srpska napredna stranka.

TAKOĐE PROČITAJTE:  (FOTO) POGLEDAJTE ŠTA VIRI IZ GOLF-A 2

Podsjećamo, prema preliminarnim rezultatima CIK-a, Komšić je dobio 196.386 glasova, a Čoviću je pripalo 131.605 glasova.

(izdvojeno.ba)

Check Also

SBB zahtijeva ponovno brojanje ili poništavanje izbornih rezultata

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH zahtijeva da Centralna izborna komisija BiH naloži ponovno brojanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Sadrzaj je zasticen!