Home / BiH / CIK BiH: Dodiku zbog kršenja pravila u izbornoj kampanji kazna od 12.000 KM

CIK BiH: Dodiku zbog kršenja pravila u izbornoj kampanji kazna od 12.000 KM

U toku je proces utvrđivanja rezultata Općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora sa redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje.

Do donošenja Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba ažurirati preliminarne izborne rezultate.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim članom – saopćeno je iz CIK-a BiH.

TAKOĐE PROČITAJTE:  BOSANKA U DIJASPORI DOŽIVJELA UŽAS, GORI NEGO U RATU: Zaposlila se u školi, mislila sve će biti ok..

Danas je Centralna izborna komisija BiH 19 zahtjeva za ponovno brojanje glasova za pojedina biračka mjesta i nivoe vlasti odbacila kao preuranjene ili kao preuranjene i podnešene od neovlaštene osobe.

Na današnjoj sjednici CIK BiH je donio odluku kojom je novčano kažnjena jedna politička stranka i njen kandidat.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH, 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

TAKOĐE PROČITAJTE:  Izetbegović o Radončiću: “On ne može predvoditi Bošnjake jer ne dijeli njihove osnovne vrijednosti”!

Zbog toga mu je, na osnovu Izbornog zakona BiH izrečna novčana kazna u iznosu od 7.000 KM.

Utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio  pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu  je u skladu s Izbornim zakonom BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Odluka o izricanju kazni nije pravosnažna. Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

TAKOĐE PROČITAJTE:  DAČIĆU, PA ZAR JE OVO DIPLOMATSKI: “Bakir tvrdi da su Srbi gori od Hitlera. Njemu je potrebno ljekarsko posmatranje”

Check Also

Ponovo poskupilo gorivo u Federaciji BiH

Kako je potvrđeno za medije, očekuje se da do kraja sedmice gorivo i plin na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Sadrzaj je zasticen!