Home / Zabava / Potpuno nepoznato: ovo je jedini grad u Jugoslaviji u koji je ušao Hitler – evo kako je dočekan

Potpuno nepoznato: ovo je jedini grad u Jugoslaviji u koji je ušao Hitler – evo kako je dočekan

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz istorije uglavnom prolazi nezapaženo i rijetko se pominje – da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posjetio i to odmah nakon okupacije!

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postla mnogo rjeđa. Njemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima. Ako bi se i odlazio u posjetu, to su uglavnom bile posjete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprinijeli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava rijetkost.

NAJCITANIJE  Pedofili strijeljani i obješeni na dizalicu nakon što su silovali i ubili 10-godišnjeg dječaka

Poseban “tip” Hitlerovih posjeta bile su kratki, nenajavljeni izletu u tek okupirane teritorije kada bi se firer, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači. Takve su bile njegove posjete 1940. mjestima u Belgiji gdje se borio tokom Prvog svjetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umjetniku, mnogo značio.

Posjeta Sloveniji bila je svrstana u taj “tip” posjete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cijele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek, tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mjesto u Jugoslaviji koje je Hitler posjetio!

NAJCITANIJE  Djevojčica (15) iz škole u Prijedoru ostala trudna. Otac je, ni manje ni više, nego…

Njemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslovenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao dio ujedinjene Štajerske.

Njemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nijemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih djevojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugend-a.

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, njemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: “Hitler je bio veoma srećan. Prijem je bio fantastičan!”

NAJCITANIJE  ZOVEM SE ANA IMAM 26G ,OVA PRICU MORAM NEKOM ISPRICATI A OVAKO MI JE NAJLAKSE KO ZNA ZASTO…

Izvor: dnevno.rs

Check Also

Policija pojacava kontrole Ukoliko ovo imate na kolima nagrabusili ste!

Saobraćajna policija započela je provere na drumovima širom BALKANA! Šta on zna ko je kraljevske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!